Itseään toistavaa löpinää

Pahoitteluni, aiheena taas avioitumisjutut. Pääni on niitä täynnä, minkäs teen. Onneksi tässä ei ole tarpeeksi aikaa muuttua hössöttäväksi morsiameksi, joita kammoan. Sillä matkalla ollaan. Vinkki: jos meinaat astua avioon, vaikka kuinka pienin menoin, varaa aikaa järjestelyihin vähän enemmän kuin muutama hassu viikko. Varsinkin, jos päätökset vaativat harkintaa kuten minulla. Ja taas vähän lisää harkintaa.

Vihkisormuksen valinta oli kinkkinen prosessi. Kaiken lisäksi asialla alkoi olla todella kiire, sillä monissa malleissa on kahden viikon toimitusaika. Liikkeiden valikoimista ei oikein mikään säväyttänyt suuresti. ”Onhan toi ihan kiva” -lähtökohdalla en halua vangita itseäni loppuelämäksi johonkin kompromissirinkulaan. Kun ei ne tuntuneet muodostavan kaunista kokonaisuutta kihlasormuksen kanssa, vaikka muuten hyviä oisivat olleetkin.

Kultasepänliikkeiden asiakaspalvelu oli mielenkiintoista – ja pääosin hyvää. Myyjät ovat ystävällisiä, pitkäpinnaisia ja jaksavat esitellä tuhat eri vaihtoehtoa nuorellekin asiakkaalle. Lauantaina eräässä liikkeessä kysyin, mitä käytännön eroa on 14 ja 18 karaatin valkokullalla. Myyjä kertoi, ettei mitään muuta kuin kultapitoisuus eli hinta. Sama sävy, sama kovuus. Eli jos on tärkeää tietää kantavansa kalliimpaa metalliesinettä mukanaan, kannattaa valita 18 karaatin sormus. No joo, ei ole. Tai jos on kovin allerginen, niin kalliimpi on myös puhtaampi. Mutta kun en ole sitäkään. Pääasia, että miellyttää silmää.

Mulla oli kuitenkin hatara muistikuva joskus lukeneeni niillä olevan käytännön erojakin. Niinpä toistin tänään kysymykseni samassa liikkeessä eri myyjälle. Ihan vain uteliaisuudesta kai, en oikein tiedä miksi. Kävimme seuraavan keskustelun:

  • Miten 14 ja 18 karaatin sormukset eroavat toisistaan?
  • No kannattaa ottaa samaa kuin kihlasormus on.
  • (Raks, raks, miksiköhän ihmeessä…) Mitäs eroa niillä sitten on käytännössä?
  • 18 karaatin sormuksessa on enemmän kultaa.
  • Joo-o, mutta ne ei siis mitenkään näytä erilaisilta tai käyttäydy eri lailla, vaan toinen on vaan arvokkaampi? Eli sen tietää vain itse?
  • Niin siis siinä on enemmän kultaa. Siksi se on arvokkaampi. (Ja tähän päälle katse, joka ihmettelee asiakkaan typeryyttä. Ei varmaan voinut kuin ihmetellä – jättiläistimantti sormessaan – miten joku ei ihan oikeasti välitä moisesta pikkuseikasta.)

Plääh. Kun ei mua kiinnosta, onko se kalliimpi, jos se näyttää yhtä hyvältä. Ja miksi niin kannattaa ottaa samaa kuin kihla?

Muutamat lauantaina löydetyt parhaat sormusvaihtoehdot kierrettyäni kävin Kullan kanssa lounaalla intialaisessa ja yritin siinä ohessa hahmotella paperille unelmieni sormusta. Mulla oli nimittäin vielä viimeinen valttikortti käyttämättä: netistä oli löytynyt lupaavan oloinen kultasepänverstas. Sellainen perinteinen, missä sepät oikeasti ahertavat essut päällä- ja ennen kaikkea suunnittelevat korut yhdessä asiakkaan kanssa. Vein sinne raapustukseni ja niiden perusteella sitten suunnittelimme sormuksen. Se oli ensinnäkin ihan kauhean kivaa puuhaa ja toisekseen noiden herrojen osaamista teki mieli kannattaa. Hintakin tosin oli tuplasti se, mikä muissa katsomissani sormuksissa.

Koska mulla oli vielä tunnin jälkeen sormuksesta tunne, että sen haluan enkä mitään muuta, tein tilauksen. Ja edelleen hymyilyttää. Onpahan sitten sellainen, jota ei varmasti kenelläkään muulla ole. Lupaavat pitää uniikkikorut uniikkeina. Klassisen kaunis, suorastaan elegantti. Yksinkertainen.

Sain samaisesta paikasta myös selityksen karaattiasiaan: kannattaa ottaa samaa (kihlani on 18 karaatin kultaa, mitä ei ostaessamme edes tajuttu), koska 14 karaatin kulta on kovempaa ja voi tehdä hallaa pehmeämmän vieressä. Eli nyt sitten tiedän, että mulla on arvokas sormus. Ou jee. Vaikka ei maksanut senttiäkään enempää kuin ”halvempi” olisi maksanut.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s