Säteilyvaara

Tiistaina törmättiin Typyn kanssa kellarissa yläkerran mummoon, joka kehui ensin kuinka kauniin aurinkoista on, mutta harmitteli sitten kun nyt on niin paljon säteilyä: ”No, mitäs se säteily nyt onkaan…” Hetken mietin, onko itseltäni jäänyt jokin ydinlaskeumauutinen kuulematta, kunnes hoksasin kysyä, tarkoittaako UV-säteilyä. Kyllä, juuri sitä. Oli kuullut aamulla uutisissa puhuttavan, viittasi kaiketi tähän. Katseli Typyä ja harmitteli kun se on pienille huonoksi, säteily. Totta totta. Jätin mainitsematta, että kyllä se tästä vain kesää kohden kuulkaa voimistuu.

Tiistaina oli myös Typyn 1½-vuotisneuvola, täysin hyödytön taas. Epäluotettavat mitat olivat 89 cm ja 13 kg. Olin etukäteen googlettanut, mitä kyseisellä neuvolakäynnillä tehdään ja lukenut kaikenmaailman tornin rakenteluista. Meillä lääkäri kysyi, miten arki sujuu, yritti kuunnella stetoskoopilla (yritykseksi jäi) ja kirjoitti yhden kontrollilähetteen, jonka itse otin puheeksi. Muuten juteltiin tyhjänpäiväisiä. Lopuksi sanoi, että olisi ollut kiva kuulla Typyn puhettakin (pieni istui hipihiljaa sen ajan mitä ei itkenyt), johon ehdotin, että josko teillä jotain kirjaa täällä. Siitä sitten Typy luetteli sujuvasti eläimet. Seeprankin tunnisti, vaikka oli lajilleen epätyypillisesti sininen ;)

Kesken ihan jonkun muun puheenaiheen lääkäri kysyi yllättäen: ”No, tuleeko teille lisää lapsia?” Sekunnin ajan hämmentyneenä ihmettelin, että mitä se oikein kysyi ja pyysin toistamaankin. Sitten meinasi hiipiä itku kurkkuun, kunnes sain tokaistua: ”Toiveissa on, mutta sen sitten näkee, miten käy.” Huoh.

Advertisement

7 thoughts on “Säteilyvaara

 1. Jotenkin alkoi huvittamaan tuo mummon säteilypelko. Mut voihan se olla, että kun noita ”uhkakuvia” joka tuutista paasataan, niin kohta oikeasti osa asiaa tarkemmin tutkivista ei enää ulos uskalla. Mua on jotenkin tänä keväänä risonut tosi pahasti moni uutisointi ihan just säästä, viihdejulkkisten touhuista, Japanista, Libysasta… Liian raflaavat otsikot väsyttää aika pahasti.

  Aika jännä neuvolalääkärikäynti. ”Hivenen” liikaa uteliaisuutta sielläkin ilmassa… Onpa teidän typy pitkä! :)

 2. Meillä samantyyliset kokemukset eilisestä 1,5 -vuotisneuvolasta; turha käynti. Lääkäri kysyi vaan osaako tyttö käyttää lusikkaa ja hanskaako pinsettiotteen. Olin varautunut hieman vaativampiin kysymyksiin ja tehtäviin! Mittoja on toki aina kiva saada vaikka melkoinen kääpiö tuo tyttö onkin.

 3. Petuli: Totta puhut. Meidän telkkarittomuus pelastaa kyllä vähän noilta toistuvilta huonoilta uutisilta.

  Pitkähän tuo, isäänsä tullut ruumiinrakenteessa ihan selvästi. Ehkä 104-senttinen haalari ensi talveksi ei olekaan niin huvittava ostos, miltä ensi alkuun tuntui ;)

  ulla: Mun usko neuvolajärjestelmään on kyllä heikentynyt raskauden ja erityisesti lapsen myötä. Tiedän toki, että riippuu kovasti siitä, millaista henkilökuntaa omalle kohdalle sattuu. Olisin odottanut, että motoriikkaa ja muita perusjuttuja oltais edes jotenkin tsekattu. Eikä kyselty asiaankuulumattomia.

  Mutta mikäs tässä kun Typy on terveenä pysynyt eikä huolia kehityksen suhteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s