Vaarallisen tyylikkäät astiat

Koska Typy alkaa joskus lähitulevaisuudessa harjoitella syön ihan itse -sotkemista, tarvitsisimme tähän soveltuvia, paiskomista kestäviä astioita. Lasten astiat tuntuvat olevan täynnä kuviollisia rumiluksia, mutta onneksi yksivärisiäkin löytyy. Mm. tanskalaisen Ricen astioita voisin ottaa ulkonäön puolesta astiakaappiimme. Vaan jokseenkin järkytyin kun tajusin niiden olevan melamiinia. Sitä samaa ainetta, jota löytyi kohun saattelemana kiinalaisten korvikkeista. Ei liene kovin terveellinen vaihtoehto lasten astioissa.

Typyn syntymän aikoihin oli mielessä pahis nimeltään bisfenoli-A (BPA), jota löytyy mm. polykarbonaatista. Aihe unohtui kaiken muun alle, mutta nyt hieman selvittelin, mistä on kyse. En pitänyt lukemastani. BPA:ta vapautuu erityisesti lämmitettäessä ja polykarbonaatista (PC) on valmistettu esimerkiksi Ainun perustuttipullot. Näitä myydään joka marketissa ja lienevät täten varsin monella käytössä. Meilläkin niitä oli, muttei ole enää. Roskiin kaikki tyynni.

Olen näistä asioista melko tietämätön, mutta toiminut varoen siinä määrin, mitä olen osannut. Pakastan Typyn ruoat muovirasioissa, mutta lämmitän aina lasi- tai posliiniastiassa. Vaikka käyttämieni muovirasioiden kerrotaan soveltuvan mikrolämmitykseen, en siihen uskalla luottaa.

Typy juo kuitenkin kerran vuorokaudessa pullosta maitoa ja sen lämmitän mikrossa tuttipullossa. Käytimme viime viikkoon asti pääasiassa mainitsemiani jokakaupan Ainuja, jotka oletin turvallisiksi. Tyhmä minä. Olen kyllä ostanut kaksi Ainu MAM -pulloa, jotka ovat polypropeenia (PP) eikä niissä siten BPA:ta ole. Typy on kuitenkin ollut huono juomaan niistä, joten ovat jääneet käyttämättä. Nyt sai luvan opetella, eikä mitään ongelmaa ollut. Hyvä niin.

Saman innon saattelemana tarkistin myös, mitä ainetta taloudessa olevat tutit ovat. Havaitsin, että osa tuteistamme oli tarkoitettu 0-6 kuukauden ikäisille, osa jopa 0-3 -kuukautisille. Roskiin. Kävin ostamassa uusia ja tarkistin, että turvallisia pitäisi olla. Nyt ovat kaikki tutit, purulelut, tuttipullot ja ensimukit Ainu MAM- tai Avent-merkkisiä eivätkä sisällä BPA:ta. Polypropeenimuovi ja silikoni taitavat olla molemmat ok, vai? Astioiksi tulee ihan Ikean kamaa, ellei joku viisaampi nyt kerro, että huonoja ovat nekin.

Eihän näistä tiedä. On kuitenkin olemassa riski, että BPA on oikeasti iso paha. Miten voisin olla niin välinpitämätön, että myrkytän lapseni, vaikka kaikki maailman tieto on saatavilla ja itselläni kyky etsiä sitä tehokkaasti? Ja ftalaatit. Niistä en tiedä vielä senkään vertaa, mutta selvää on otettava. Luulen, että ilkeitä ovat.

Ohessa vielä linkit Ainun ja Aventin aiheeseen liittyville sivuille. Kysyn vain, miksi esim. Ainu-tuttipullojen kotimainen valmistaja kehittelee vaihtoehtoista materiaalia, jos polykarbonaattikin on kaikin tavoin ihan jees?:

Kuva täältä.

Edit 21.4.2010: Kemikaalicocktailin Noora on käsitellyt aihetta ainakin täällä, täällä ja täällä. Lukaiskaahan, jos yhtään kiinnostaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s