Voisiko joku kertoa?

facebook.jpg

Olen ihmetellyt, että mikä kumma tämä ilmiö on? Ilmiö nimeltään Facebook. Briteissä asuvat ystäväni ovat jo kauan sitten pyytäneet liittymään mukaan joukkoon iloiseen, mutta olen kenties välinpitämättömästikin jättänyt kutsut omaan arvoonsa. Haluaisin jonkun kertovan, mikä on jutun todellinen juoni. Onko kyseessä vain pahemman laatuinen ”munkin on pakko kun kerran muutkin” -ilmiö vai tarjoaako palvelu ihan oikeasti jotain uutta ja hyödyllistä – tai edes viihdyttävää? Rekisteröidyin mukaan ja nyt yritän ottaa selvää.

Yllä olevan kirjoitin viime viikolla; koukussa ollaan jo. Mukaan olen houkutellut myös Kullan, erään ystäväni ja työkaverini. Eivät varmasti jää viimeisiksi.

Palvelu herättää kyllä kysymyksiä. Mitä jos joku sellainen pyytää ystäväksi, jota en IRL sellaiseksi koe. Onko töykeää olla hyväksymättä kutsua? Toinen asia on se, kenet todella haluan päästää tietojani näkemään. Tänään naamakirjaan liittyi jopa pomoni ja koska hyvissä ja kaverillisissa väleissä ollaan, hän tietysti pyysi minua ystäväkseen. Hyväksyin kutsun, empien. Mitä jos hänen käsityksensä minusta muuttuu (huonompaan) tuolta saatavan lisäinformaation myötä ja tämä vaikuttaa jatkossa esim. työllistymismahdollisuuksiini. Tuntuu, että nyt liikutaan hitusen vaarallisilla vesillä.

Toisilla tuntuu olevan tavoitteena kerätä itselleen mahdollisimman monta – jopa muutama sata – ”ystävää” ja osoittaa olevansa kulmakunnan suosituin. Hurjaa myös nähdä, kuinka paljon tietoa eräät laittavat itsestään näkyville – siis ihan kaikille.

Toisaalta, mikä loistava keino verkottua. Ja saada muutenkin jo kortilla oleva aika kulumaan.

Advertisement

5 thoughts on “Voisiko joku kertoa?

  1. Itsekin olen pitkään ignoroinnut kutsut, mutta pikkuhiljaa kiinnostus on alkanut herätä. Enköhän viimeistään äitiysloman alkaessa kuitenkin rekisteröidy – ja todennäköisesti myös addiktoidu. Siihen saakka taidan yrittää pysytellä poissa juurikin tuon ajankäytön vuoksi.

  2. ano-nyymi: Ei auta kuin klikata linkkiä ja uppoutua. Siellä on ihan oikeasti kohta kaikki.

    Tiitu: Kiva huomata, että luet blogiani. Minäkin sun :) Ajattelin ensin, että mitä ihmeen hienoa on laittaa kuvansa nettiin toisten nähtäväksi. Mutta ei se ole sitä, se on paljon muuta. Pidä varasi. Toisaalta palvelu sopinee loistavasti äitiyslomalaiselle. Uusi tulokas varmasti väkisinkin rajoittaa aluksi liikkumista ja kavereiden tapaamista; Facebookin avulla pysyy kiinni sisäpiirissä :)

  3. Hei, sä voit säätää ’limited profile’ niille, joiden et halua näkevän ihan kaikkea. Voit siis rajoittaa jopa tiettyjen ystäviksesi hyväksymiesi henkilöiden mahdollisuuksia lukea omaa profiilisivuasi. Säätöjä voit tehdä ’privacy’ valikossa, oikealla ylhäällä.

    Eri asia sitten on, että mihin jenkit (mahdollisesti) käyttävät kaikista maailman ihmisistä Facebookin kautta haalimiaan tietoja… Se on mun mielestä ehdottomasti tuon leikkikentän arveluttavin puoli. (Ja, siksi melkein jätin rekisteröitymättä.)

  4. Kiitos Ipomoea vinkistä. Tiesinkin, että tuo on jotain kautta mahdollista, mutten ole jaksanut kaivaa. Juuri nyt ei asia ole ajankohtainen, mutta hyvä tietää vastaisuuden varalta. Jos alkaa ahdistaa, että ei tuolle. Ihan tätä kaikkea infoa minusta pienestä.

    Milloinkahan ensimmäiset tietojen väärinkäytöt löytävät lehtien palstoille? Jään odottelemaan. Siihen asti, nauttikaamme :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s