Muisto mummolasta

Vietin illan Äipän kanssa jutustellen ja teetä juoden. Siinä sivussa korjailin ja parsin myös muutamia vaatteita jälleen uuden veroisiksi. Kotiin palatessani kassista löytyi Vilnan-tuliaisia, entistä ehompia vaatteita sekä kolme paria villasukkia.

Mummoni kuoltua vajaa 20 vuotta sitten hänen valtava villalankakokoelmansa löysi uuden kodin erään sukulaistädin luota, sillä meidän perheessämme ei kutomista ole harrastettu. Nyt olivat viimeisetkin lankakerät muuttaneet muotoaan ihanan lämpimiksi sukiksi, jotka tupsahtivat vanhempieni postiluukusta menneellä viikolla. Koska sukat olivat täsmälleen sopivan kokoisia minulle ja olen perheen epävirallinen vilukissa, sain itselleni kolme paria neljästä.

Nukun villasukat jalassa suurimman osan vuodesta ja muutenkin ne ovat lempiasusteeni niin kotona kuin kylässäkin. Reissuun ei sovi lähteä ilman lämmintä sukkaparia. Jos on varpaista kylmä, koko tyttö tärisee, tiedättehän.

Mummollani oli tapana joulun lähestyessä mitata meidän lastenlasten jalkaterät; meille kai kerrottiin, että kiinnostaa niin kovin, kuinka paljon pienet jalkamme ovat taas kasvaneet. Tätä mittausta seurasi takuuvarmasti jouluaaton pehmeä paketti: uudet villasukat, taidokkaasti ja kauniisti kudotut. Vuosien myötä monet muillekin alun perin kudotuista sukista ovat päätyneet omistukseeni. Ne ovat konkreettinen muisto mummostani, johon en oikein ikinä päässyt tutustumaan. Sillä mitä sitä juuri koulunsa aloittanut lapsi vielä ymmärtää.

Nyt sain vielä viimeiset, samoista langoista valmistetut parit, lähes yhtä täydellistä jälkeä. Mummon sukkia ei mikään voita, mutta tuntuu kuin olisi taas joulu.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s