Kulttuurieroja vai ihan vain huonoja tapoja?

Työviikko takana, yksi enää edessä ennen kuin palkanmaksaja vaihtuu. Tänään töiden jälkeen olen syönyt, roikkunut netissä ja tuijottanut aivottomana tv:n tarjontaa. Voi tylsyys, mutta muuhun en nyt pysty. Selkä ja hartiat jumissa ja päässä juuri sen verran särkyä, että keskittyminen järkkyy.

Kulta oli taas seuranani työreissussa. Työmatka muuttuu huomattavasti mukavammaksi kun käy keskellä päivää Kullan kanssa lounaalla ja saa nukkua yönsä tutussa kainalossa. Hotellissa tosin oli tuskaisen kuuma. Ilmastointia ei ollut eikä ilma muutenkaan liikkunut suuntaan tai toiseen. Vaikka ulkona oli kymmenisen astetta viileämpää kuin sisällä, avoimesta ikkunasta ei hiipinyt hiukkastakaan sisälle – vaikka vieressä seisoi ja odotti. Ensimmäisen hiostavan ja lyhyen yön jälkeen päädyimme ruuvaamaan yhden pienen, mutta ratkaisevan ruuvin irti, minkä jälkeen ikkunan sai täysin selälleen. Samaan aikaan huoneen ovi raolleen, mikä laittoi ilmaa sen verran kiertämään, että seuraavasta yöstä selvisi.

Huoneemme oli pitkän käytävän päässä ja jouduimme kulkemaan sinne monen avoimen oven ohitse. Avoimet ovet paljastivat joukon kiinalaisia, jotka saastuttivat jo ennestään huonoa ilmaa tupakansavulla. Kamala löyhkä ja kiukkuinen mieli. Yhden kerran ohi kävellessämme suoritimme lapsellisen mielenosoituksen köhimällä kuuluvasti käytävällä. Eikä ne kuitenkaan tajunneet.

Kyllä mä sen hyväksyn, että jos huone ei ole savuton, on ihan oikeus poltella siellä mielin määrin ja saastuttaa omaa reviiriään. Mutta siis onkohan tuollainen ihan ok… Minusta ei. Eikä myöskään ole ok maiskuttaa ruokaa aamiaisella niin äänekkäästi, että monen metrin päässä häiriintyy. Tai vaihtoehtoisesti huudella suu täynnä ruokaa ei-niin-pehmeällä kielellään. Joskus kulttuurit vain kohtaavat niin että törmäys satuttaa. Henkisesti – muutenkin jo väsynyttä. Missähän vaiheessa selitys kulttuurieroista menettää merkityksensä ja on vain todettava, että käytöstavat ne pitäisi olla kiinalaisillakin?

Tein muuten pienimuotoisen tarkastelun siitä, miten netissä kommentoidaan kiinalaisten ruokatapoja ja huomasin, että saman siivottomuuden on moni muukin laittanut merkille. Ihan jo tuon takia en nyt ainakaan seuraavaksi matkakohteekseni harkitsisi Kiinaa. Kivaa ei ole kiukkuisena lomailla.

Huomenna pitäisi saada gradua eteenpäin pitkästä aikaa. Kulta on järjestänyt ystävilleen ohjelmaa toisaalla, joten saan koko viikonlopun rauhassa levitellä papereitani ja tuskailla loputtomalta tuntuvaa urakkaa.

Advertisement

2 thoughts on “Kulttuurieroja vai ihan vain huonoja tapoja?

  1. Ette vissiin sitten olletkaan Kiinassa?:) Kun ensiksi kuvauksesta tuli mieleen kiinalainen hotelli. Tosin, yövyin itse kiinanreissulla hostelleissa, joten ei oo kokemusta kiinan hotelleista..

    Lainaus
    …Kyllä mä sen hyväksyn, että jos huone ei ole savuton, on ihan oikeus poltella siellä mielin määrin ja saastuttaa omaa reviiriään. Mutta siis onkohan tuollainen ihan ok… Minusta ei. Eikä myöskään ole ok maiskuttaa ruokaa aamiaisella niin äänekkäästi, että monen metrin päässä häiriintyy. Tai vaihtoehtoisesti huudella suu täynnä ruokaa ei-niin-pehmeällä kielellään….

    Ei kuulosta mitenkään kummalliselta tuo sinun näkemyksesi. Kiinassa ehkä herätti huomiota juuri ero suomalaisiin siisteystapoihin (esim. ravintolat). Toi maiskuttaminen- kiinalainen tapa osoittaa, et ruoka on hyvää..

  2. No, hyvä kuulla, etteivät äännelleet ainakaan tahallaan ärsyttääkseen :) Mennee siis kulttuurierojen piikkiin. Omat kokemukseni Aasiasta rajoittuvat yhteen Thaimaan-matkaan, siellä ei onneksi vastaavaa ollut havaittavissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s