Tekijällä oikeus?

Olen viljennyt blogissani vain vähän kuvia, sillä aina ei voi olla kameran kanssa heilumassa (varsinkin kun se on edelleen huoltosedän huomassa) ja muiden kuin omien kuvien käyttö on vähintäänkin epäilyttävää. Toiset lainailevat huoletta kuvia ties mistä, mutta itse olen ollut varovainen. Ja joku YouTube on sitten niin omaa luokkaansa, että sitä en uskalla edes ajatella. Tekijänoikeudet tältä osin ovat varsin sekavia. Voisiko joku kertoa ytimekkäästi, mitä minä saan tehdä ja mitä en? Lakia ei ole kiva rikkoa.

En ole yksin ajatuksineni. Aihe palasi mieleeni, kun hnan blogin kommenteissa käytiin eilen pienimuotoinen kalabaliikki aiheesta. Ja ihan aiheesta. Kovasti tuntuu netissä olevan keskustelua siitä, saako lainata – vaikka edes vähän – ja missä menee sitaatin ja aiheettoman kopion raja. Esimerkiksi Kemppinen, joka vaikuttaa asiantuntevalta ja jokseenkin luotettavalta lähteeltä, vannoo sitaattien nimeen (ks. kirjoitukset aiheen ”Tekijänoikeus” alta).

Hänen sivuiltaan löytyy mm. seuraavaa: ”Voi siis ilmoittaa, että nyt meitä on monta, joiden mielestä esimerkiksi tämän blogin kuvituskäytäntö on OK. Käytäntöni on se, että haen avoimessa verkossa olevia pieniä kuvia, joilla on selvä asiallinen yhteys tekstiini, kuten ehkä tänäänkin. (Tietysti käytän myös itse ottamiani kuvia, mutta se on eri asia.)”

Eli jos olen sitaatinomaisesti käyttänyt vaikkapa kuvaa yhdestä tietystä polkupyörästä blogissani ja kuvalla on selvä asiallinen yhteys tekstiini, mun ei tarvitse ottaa asiasta huonoa omaatuntoa. Onkohan näin? Sillä, että jonkun sivuilla lukee, että kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia eikä niitä saa käyttää, ei pitäisi olla asiassa mitään merkitystä. Kun lähtökohtaisesti niitä kuvia suojaa tekijänoikeus eikä niitä nyt vain saa käyttää. Ei sitä erikseen tarvitse ilmoittaa.

Myönnän olevani melkoinen maallikko tämän asian suhteen. Mutta me maallikot tyhmyyksissämme niitä ongelmia aiheutetaankin. Keskustelu jatkukoon.

Advertisement

3 thoughts on “Tekijällä oikeus?

 1. Itse olen nauttinut blogisi lukemisesta juuri sen takia, että olet käyttänyt kuvia blogissasi erittäin ammattimaisesti, viittauksineen kaikkineen. Olet huolellisin kuvien lainaaja, johon hetkeen olen törmännyt. :) Siis huoli pois ja jatka kirjoittelua!

 2. Hyvä kysymys!

  Kun kirjoitat tekstin ja julkaiset sen blogissasi, sinulla on siihen tekijänoikeus. Minä en voi julkaista sitä omassani kokonaisena, mutta voin viitata siihen ja tehdä pieniä lainauksia omaan tekstiini jos ilmoitan, mikä alkuperäinen teos ja tekijä on.

  Kuvia voi julkaista ainoastaan silloin, jos niihin on tekijänoikeus. Eli joko omia kuviasi tai kuvia, joiden ottaja on antanut luvan käyttää niitä.

  Linkitys nettisivuille on sallittua.

  Tämä on minun käsitykseni asiasta ja luulen, että jokainen meistä on joskus rikkonut tekijänoikeuslakia jossain määrin, niin pieniä pykäliä siinä on.

  En kyllä ymmärtänyt ajatusta, että jos tekstillä ja kuvalla on yhteys, sen voi kopioida. Entäs jos esimerkiksi tekisin morsiuspukuliikkeen nettisivut ja ottaisin kuvia malliksi ihmisten netissä olevista hääkuva-albumeista? Ei varmaan olisi kivaa löytää oma kuva ihan vieraasta yhteydestä ilman lupaa.

  No, tosiaan, ei pitäisi miettiä liikaa :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s